ADVISE. Asianajotoimisto Olli Pohjakallio Oy

Oikeusturvavakuutus on vakuutus, joka korvaa oikeudenkäynnistä aiheutuvat kustannukset, kuten asianajajan palkkion. Oikeusturvavakuutus sisältyy usein kotivakuutukseen, mutta sen voi hankkia myös erikseen. Oikeusturvavakuutuksesta korvataan pääsääntöisesti vain asiakkaan omat oikeudenkäyntikulut. Sen sijaan asiakkaan maksettavaksi määrättyjä vastapuolen oikeudenkäyntikuluja oikeusturvavakuutus ei yleensä korvaa.

Oikeusturvavakuutusten enimmäiskorvausmäärä oikeudenkäyntiä kohden on yleensä 8 500,00 €. Omavastuu on tyypillisesti vähintään 15 % syntyneistä kuluista, kuitenkin vähintään 200,00 €.

Oikeusturvavakuutuksen soveltamisala on rajoitetumpi kuin oikeusavun. Oikeusturvavakuutuksesta ei yleensä korvata oikeudenkäyntikuluja, jotka johtuvat esimerkiksi työsuhteisiin tai avioeroon liittyvistä riidoista. Myös rikos- ja hallintoasioiden kuluja korvataan vain rajoitetusti.

Oikeusturvavakuutuksen hyödyntäminen on ensisijainen suhteessa oikeusavun käyttämiseen. Oikeusapua ei myönnetä, mikäli kulut saadaan korvattua oikeusturvavakuutuksesta. Tarvittaessa oikeusturvavakuutuksen omavastuuosaan tai vakuutusmäärän ylittävään osaan voi kuitenkin hakea oikeusapua.

Selvitämme tarvittaessa puolestasi, kuuluuko asiasi oikeusturvavakuutuksesi piiriin ja laadimme puolestasi oikeusturvahakemuksen.